בנייה מתקדמת – מה היא?


בנייה מתקדמת הוא מושג כללי המתייחס לעולם הבנייה הקלה והירוקה, אך מכוון בדרך כלל לתחום הבנייה המתועשת. נהוג לחשוב כי בנייה קלה היא מקבילה לבנייה מתועשת שמקבילה לבנייה ירוקה ועל אף הקשר הבלתי נפרד בין אלו לכל שיטה עקרונות ודרכים שונות. הבנייה המתקדמת הינו מושג המגדיר שיטת בנייה חדשנית עם שימושים בטכנולוגיות ורעיונות יצירתיים שמהווים תקדים בעולם השיפוצים והבנייה. בנייה טרומית, בנייה קלה, בנייה ירוקה ובנייה מתועשת נופלות כולן תחת הקטגוריה של בנייה מתקדמת.

הבנייה המתקדמת – מחדשים את הקונבנציונאלי


שיטות הבנייה המתקדמות למיניהם שואפות לשבור את שיטת הבנייה הקונבציונאלית המתבססת על שלד בטון ולהשתמש בחומרים אלטרנטיביים שיתנו את אותה העמידות בפחות כסף, פחות לכלוך ופחות רעלים ונזקים סביבתיים. ואכן מכנה משותף לכל שיטות הבנייה המתקדמות הוא החומרים הקלים בהם נעשה שימוש – עץ, לוחות בטון, לוחות אלומיניום ועוד. שיטות הבנייה המתקדמות הן יותר זולות מהבנייה הקונבציונאלית ומעניקות איכות חיים גבוהה יותר לסביבה ולדיירים במבנה המשופץ. תהליכי בנייה מתקדמת יהיה תמיד קצר יותר מהבנייה הקונבציונאלית שכן הבסיס שלו הוא ייצור היסודות במפעלים והבאתם מוכנים לאתר הבנייה והרכבתם. שיטה זו חוסכת בידיים עובדות, בכלי רכב ומכונות באתר הבנייה, בזמן עבודה, באנשי מקצוע הנדרשים לעבודה, בעלויות כלכליות בעקבות כל אלו. כמו כן נשמר הניקיון, הפסולת פחותה וזיהום הסביבה פחות.

אילו שיטות בנייה מתקדמת קיימות?


קיימות שיטות בנייה מתקדמות רבות ואלו הולכות ומתרבות ככל שהטכנולוגיה מתפתחת והרעיון של בנייה מתקדמת מופץ להמונים ונקלט בצורה חיובית. נפרט להלן מספר שיטות בנייה מתקדמות:

הבנייה הירוקה – הבנייה הירוקה הינה שיטת בנייה מתקדמת הדוגלת בשמירה על איכות הסביבה. במסגרת הבנייה הירוקה ישתמשו בחומרי גלם קלים שהם ידידותיים לסביבה, לא פולטים רעלים ועצם הייצור שלהם צורך פחות אנרגיה. הבנייה הירוקה תחשוב על הסביבה הכללית ועל סביבת המגורים של הלקוח כאחד. יצירת איכות חיים בריאה יותר עבור הדיירים היא יתרון אחד מן רבים בבנייה הירוקה שתמיד חושבת צעד אחד קדימה. בבנייה הירוקה מיקום הבית ותכנון מקדים של הליך הבנייה יהיה חלק בלתי נפרד מההליך – התחשבות במיקום החלונות להארת הבית בצורה מיטבית ובכך חיסכון באנרגיית חשמל על תאורה, שימוש באנרגיה סולארית שהפך לטרנד חם בשנים האחרונות וכן חיסכון במים על ידי התקנה של מערכות מתוחכמות – כל אלו חוסכים כאב לסביבה ושמירתה ירוקה וכן חוסך עלויות רבות בטווח הארוך בחשבונות החשמל והמים.

בנייה טרומית – הבנייה הטרומית מתבססת על הרעיון של הרכבת רוב חלקי הבית במפעל והבאתם לאתר העבודה מוכנים להרכבה. במסגרת הבנייה הטרומית ירכיבו במפעל קורות, עמודים, קירות, תקרות, רצפות ואף יחידות חדרים שלמות. מדובר באחת משיטות הבנייה הזולות ביותר אך בניגוד לשיטות בנייה מתקדמות אחרות היא מעמידה יותר חסרונות ועל כן מתאימה לפרויקטים מאוד מסוימים. לא קיימת גמישות עיצובית רבה בבנייה הטרומית ועל כן עבודתו של האדריכל מתמעטת פה באופן משמעותי. מעבר לכך במבנים מעין אלו אטימות נגד מים היא לא ברמה גבוהה בעקבות החריצים שנוצרים בחיבור בין פלטה אחת לשניה.

בנייה מתועשת – במסגרת הבנייה המתועשת יוצרים את מרכיבי הבניין השונים במפעל ומביאים אותם לאתר הבנייה ומתחילים בהרכבתם. בניגוד לבנייה הטרומית לא כל השלד נבנה במפעל ומרבית הרכיבים המהותיים כן נבנים באתר הבנייה עצמו. בבנייה המתועשת נהוג להשתמש בפלדה להרכבת השלד. נהוג לבחור בשיטת הבנייה המתועשת במבנים עם שלד שחוזר על עצמו שוב ושוב וכן בפרוייקטים שיש לעלות לאוויר במהרה. לבנייה המתועשת מגוון שיטות ונישות עבודה המשתנות מחברה אחת לשניה. אם בחרתם בשיטה זו יש לברר מול החברה מה היא דרך פעולתה וכיצד זו באה עין תחת עין עם שיטת הבנייה המתועשת.